El Cicle de tallers FADE_LAB 2016 vol apostar per un seguit de disciplines relacionades amb la imatge, disseny, video, audio, mapping, programació i electrònica, incorporant així continguts novedosos i inèdits a les propostes formatives de la nostra zona.
Creiem que amb aquest programa es podrà donar resposta a les expectatives docents del territori, alhora que ens ha de servir per copsar quins són els interessos i especialitzacions de la comunitat tecnològica de les nostres comarques, de manera que ens ajudi a detectar quins són els continguts més sol·licitats i quins generen menys interés, el que ens ha de permetre plantejar millor l’activitat docent pels propers cicles de tallers que tenim intenció d’anar executant.
L’activitat del FADE_LAB es traduirà en la possibilitat d’oferir una gran varietat de tallers a preus reduïts tant per a professionals com per a neòfits en diferents disciplines com programari lliure, audiovisual, electrònica, robòtica, sincronia, mescla de so, mapping, fotografia, etc. sempre molt a prop de les últimes tendències en tecnologia i audiovisuals.
És per tot això que presentem els sis tallers següents:
- INKSCAPE. Disseny vectorial en 2D.
- BLENDER. Modelat en 3D.
- RASPBERRY PI. Funcionament de microordinadors.
- GO. Llenguatge de programació.
- CIRCUITBENDING. Reciclatge electrònic creatiu.
- DRONES. Funcionament i principis bàsics.
Les inscripcions als tallers es faran a través del correu electrònic fadelab@fadefestival.com i tindran un cost de 5 euros per alumne.
Els tallers es realitzaràn de 20h a 22h a l’Hotel d’entitats de La Cellera de Ter, Girona.
Els tallers estan orientats a programadors, dissenyadors, coders, makers, artistes visuals, artistes sonors i ments inquietes en general.
Per aquest cicle de tallers d’iniciació no es requereixen coneixements previs.
Temari dels tallers
INKSCAPE. Disseny vectorial en 2D.
Taller pràctic sobre el funcionament de l’Inkscape, programari lliure de disseny vectorial en 2D.
A càrrec d’Eduard Llorens i Pujol
Dates: 20 i 27 de gener de 2016
En aquest taller d’introducció al Inkscape, aprendrem a usar la seva interfície, com generar objectes vectorials, com traçar vectorialment dibuixos fets per nosaltres mateixos i com crear presentacions interactives que podrem aplicar en les presentacions dels nostres projectes, a través del plugin Sozi.
Inkscape és un editor gràfic de vectors, gratuït i de codi lliure, que pot crear i editar gràfics vectorials com il·lustracions, diagrames, línies, gràfics, logotips, i il·lustracions complexes. El format principal que utilitza el programa és Scalable Vector Graphics (SVG) versió 1.1
Inkscape té com a objectiu proporcionar als usuaris una eina lliure de codi obert d’elaboració de gràfics en format vectorial escalable (SVG) que compleixi completament amb els estàndards XML, SVG i CSS2.
Inkscape es troba desenvolupat principalment per al sistema operatiu GNU / Linux, però és una eina multiplataforma i funciona en Windows, Mac OS X, i altres sistemes derivats d’Unix.
BLENDER. Modelat en 3D.
Taller d’iniciació al modelat 3D amb Blender.
A càrrec d’en David Auladell Casadevall
Dates: 3 i 10 de febrer de 2016
En aquest taller aprendrem a utilitzar l’escriptori de treball del Blender, les seves funcions més bàsiques, aprendrem a modelar figures i objectes en tres dimensions i farem una petita introducció a com il·luminar i renderitzar els nostres projectes.
Blender és un programa informàtic multiplataforma, dedicat especialment al modelat, il·luminació, renderitzat, animació i creació de gràfics tridimensionals que treballa utilitzant la tècnica processal de nodes, edició de vídeo, escultura (inclou topologia dinàmica) i pintura digital. Blender, a més, permet desenvolupar videojocs ja que posseeix un motor de jocs intern.
El programa va ser inicialment distribuït de forma gratuïta però sense el codi font, amb un manual disponible per a la venda, encara que posteriorment ha passat a ser programari lliure. Actualment és compatible amb totes les versions de Windows, Mac OS X, GNU / Linux, Solaris, FreeBSD i IRIX.
RASPBERRY PI. Funcionament de microordinadors.
Introducció a la utilització i programació de microordinadors
A càrrec d’Esteve Farrés Berenguer
Dates: 17 i 24 de febrer de 2016
Introducció al paradigma «internet of things» i aplicació pràctica de desenvolupament / programació d’un microordinador. Entendre la metodologia de la plataforma RPi per a altres aplicacions customitzades / artesanals.
Per a la programació de la Raspberry es donaran coneixements en:
Instal.lació de OS (Raspbian OS i Paquets necessaris)
GPIO: Circuiteria bàsica, Leds, Potenciòmetres i Pulsadors.
Raspberry Pi és un ordinador de placa reduïda o placa única (SBC) de baix cost desenvolupat al Regne Unit per la Fundació Raspberry Pi, amb l’objectiu d’estimular l’ensenyament de ciències de la computació a les escoles.
El disseny inclou un System-on-a-xip Broadcom BCM2835, que conté un processador central (CPU) ARM1176JZF-S a 700 MHz (el firmware inclou unes maneres “Turbo” perquè l’usuari pugui fer-li overclock de fins a 1 GHz sense perdre la garantia), un processador gràfic (GPU) VideoCore IV, i 512 MB de memòria RAM (encara que originalment en ser llançat eren 256 MB). El disseny no inclou disc dur ni unitat d’estat sòlid, ja que fa servir una targeta SD per a l’emmagatzematge permanent; tampoc inclou font d’alimentació ni carcassa.
GO. Llenguatge de programació.
L’objectiu del taller és descriure el llenguatge Go i informar de les possibilitats d’executar aquest llenguatge d’alt nivell.
A càrrec d’Esteve Farrés Berenguer
Dates: 2 i 9 de març de 2016
Go, també conegut comunament com Golang, és un llenguatge de programació desenvolupat per Google al 2007 per Robert Griesemer, Rob Pike, i Ken Thompson. És un llenguatge de tipus estàtic amb la sintaxi vagament derivada de la de C, afegint seguretat tipogràfica, algunes capacitats de tipificació estructural, matrius de longitud variable i mapes clau-valor, completat amb una gran biblioteca estàndard.
El llenguatge es va anunciar al novembre de 2009 i ara s’utilitza en alguns dels sistemes de producció de Google, DragonFly BSD, Solaris i operatiu Windows de “GC”, compiladors Linux, OS X, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Plan 9 Go sistemes i el i386, AMD64, ARM i arquitectures de processador IBM POWER.
CIRCUIT BENDING. Reciclatge electrònic creatiu.
El taller serà de caràcter pràctic. Es proposaran diferents exemples de circuit bending i d’electrònica bàsica a partir dels quals els alumnes s’aniran familiaritzant amb components com resistències, potenciòmetres, cèl·lules fotosensibles, condensadors, etc.
A càrrec de David Sarsanedes Serrat
Dates: 23 i 30 de març de 2016
En el taller es tocaran alguns conceptes d’electrònica bàsica així com l’ús d’eines com el soldador i el multímetre.
Es tracta d’un taller introductori per a neòfits o acabats d’iniciar en l’electrònica.
El participant haurà de portar alguna joguina electrònica i es podrà emportar el dispositiu construït.
Circuit-bending és el terme que s’utilitza per denominar un conjunt de pràctiques de modificació creativa (a base de curtcircuits) d’aparells electrònics de baix voltatge (joguines, pedals d’efectes, etc.) amb la finalitat de crear nous instruments musicals i generadors de so.
DRONES. Funcionament i principis bàsics.
Taller teòric i pràctic sobre el funcionament, robòtica i pricipis de vol dels drones, aparells voladors no tripulats.
A càrrec de Carles Gelada Sáez
Dates: 6 i 13 d’abril de 2016
Volem promoure el legítim ús de l’espai aeri públic i investigar les metodologies i eines per a desenvolupar i transformar els usos dels drones.
En la trobada analitzarem les plataformes de vol actuals i plantejarem un taller posterior per construïr i desenvolupar els seus usos.
Volem reunir persones interessades en aquesta tecnologia per intercanviar idees i plantejar reptes per a resoldre plegats.
Hi ha una àmplia varietat de formes, mides, configuracions i característiques en el disseny dels drones. Històricament els drones eren simplement avions pilotats remotament, però cada vegada més, s’està emprant el control autònom. En aquest sentit s’han creat dues variants: alguns són controlats des d’una ubicació remota, i altres volen de forma autònoma sobre la base de plans de vol preprogramats usant sistemes més complexos d’automatització dinàmica. Cal destacar que les aeronaus controlades remotament en realitat no qualifiquen per ser cridades com a drones, ja que els vehicles aeris pilotats remotament (o per control remot) es coneixen com aeronaus radiocontroladas o aeronaus R/C; això a causa que, precisament, els drones són també sistemes autònoms que poden operar sense intervenció humana durant el seu funcionament en la missió a la qual s’hagi encomanat, és a dir, poden enlairar-se, volar i aterrar automàticament.
Els professors
Eduard Llorens i Pujol
1975, Tortosa.
És Arquitecte Tècnic (UPC) i té estudis no finalitzats d’Enginyeria Informàtica (UAB).
Des de l’any 1996 fa visuals en directe, tant analògiques com digitals. Ha participat en nombrosos festivals internacionals dedicats al vídeo en directe com a artista visual. Participa de l’associació cultural sense ànim de lucre Telenoika des dels seus inicis a l’any 2000. A l’any 2005 va encarregar-se de la realització d’un programa anual d’activitats des de l’associació. Tallers i trobades setmanals especialitzats en les arts visuals digitals, feina que ha continuat fent fins a començaments del 2014. Actualment treballa realitzant i mantenint pàgines web i desenvolupant projectes tecnològics creatius.
David Auladell Casadevall
1993, Girona.
Acabada l’educació obligatòria va cursar el batxillerat artístic/tecnològic, on va realitzar una visita virtual del seu institut en tres dimensions com a treball de recerca, en el que va excel·lir. Finalitzat el batxillerat ha cursat un Grau Superior en Animació 3D, jocs i entorns interactius, combinant la formació amb la pràctica a Anticto, una empresa jove dedicada al món del videojoc, on va continuar treballant finalitzats els estudis desenvolupant el joc StamRoll. Actualment treballa com artista 3D a l’empresa Surreal Lab, sota les ordres de Franc Aleu.
Esteve Farrés Berenguer
1970, Girona.
El 1993 es va doctorar en Física (especialitat Electrònica) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
De 1991 a 1998 va estar a càrrec dels serveis de caracterització i sistemes del Centre Nacional de Microelectrònica de Barcelona (CSIC) encarregant-se de la caracterització de les tecnologies CMOS de 5 um i 2.5 um.
El 1998 es vaig incorporar a BONAL SA, una empresa especialitzada en el control de trànsit, com a responsable del departament de Recerca i Desenvolupament.
De 2000 a 2004 va ser responsable del desenvolupament de hardware de la companyia Vocal Technologies Europe SL, filial de Vocal Technologies Ltd (Buffalo. NY) que treballen en el sector de les telecomunicacions.
Es va unir a STARLAB BARCELONA el 2005 i des de llavors ha estat treballant com a investigador en projectes d’observació de la Terra i Teledetecció, neurociencia i xarxes de sensors, projectes finançats principalment per l’ESA i la UE, fins el febrer de 2014.
Com a investigador del departament d’Instruments, ha treballat en el condicionament de senyals i processament en temps real, aplicat a l’observació de la Terra i en la caracterització de biopotencials, en el camp de la neurociència. El 2005 ha estat guardonat amb una beca “Torres Quevedo ” del Ministeri de Ciència i Tecnologia espanyol.
Actualment és Director del departament de Recerca, Desenvolupament i Innovació de Ubikwa Systems SLU, una startup situada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG i que es dedica al desenvolupament de sistemes basats en tecnologies de Internet of Things i Ubiquitous computing.
David Sarsanedas Serrat
1976, La Cellera de Ter.
Després d’obtenir el certificat d’estudis Jin Xiu a la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Beijing, es dedica professionalment al massatge tuina, l’acupuntura i la farmacologia tradicional xinesa des de 2006.
A nivell artístic, actualment és membre de l’Orchestra Fireluche, on toca pots, llaunes, instruments de joguina, serres i theremins, de Luthiers Drapaires, on es dedica al reciclatge creatiu de deixalles electròniques i de Mapamà, equip vinculat a Playmodes dedicat a la creació d’espectacles de mapping a partir de tècniques manuals. És membre fundador del Festival d’Art Digital i Electrònica FADE.
Carles Gelada Sáez
1997, Girona.
Després de l’educació obligatòria, ha estudiat programació i inteligencia artificial de manera autodidacta. Ha realitzat diversos treballs de recerca en robotica i control. Actualment segueix estudiant inteligencia artificial i esta treballant a Ubikwa Systems, fent recerca en sistemes visuals de mesura i en deep neural networks. També està interessat en UAV’s (o drones), ha treballat amb Ardupilot (un projecte de hardware i software per a drones) i actualment està desenvolupant el software per a un projecte d’eixams de drones de baix cost.
Els organitzadors
El Cicle de tallers de formació FADE_LAB 2016, està organitzat pel FADE_LAB i produït per l’Associació Cultural Elèctric.
Rep el suport tècnic, d’infraestructures i promocional del Consell Comarcal de La Selva, l’Escola d’Art del Pasteral i de l’Ajuntament de La Cellera de Ter.